Stručnjaci su otkrili novi način kuhanja riže, nakon čega se udio kalorija prepolovi. Nikad više nećete pripremati rižu

Riža je glavna hrana desetaka svjetskih kuhinja i u velikoj mjeri izvor energije koja nas drži aktivnima. Štoviše, prilično je jeftina i jednostavna za pripremu. Jedini problem je što to nije tako dobro za našu putovnicu. U stvari, jedna šalica kuhane riže sadrži do 240 kalorija koje se mogu brzo pretvoriti u masti ako se ne sagorijevaju na vrijeme. Srećom, znanstvenici u Šri Lanki otkrili su način da smanje kalorije do 50% i povećaju njegove zdravstvene koristi.

Na temelju studije, dovoljno je da u posudu dodate kokosovo ulje prije dodavanja riže u kipuću vodu, čija količina treba biti oko 3% težine potrebne riže. To su otprilike dvije žličice po šalici riže. Ostavite da se ohladi 12 sati i gotovi ste. Možete konzumirati klasično kad god želite. I kako je ovaj postupak tako čudesan?

Važno je da postoje dvije glavne vrste škroba – probavljivi i trajni. Digestibilni škrobovi u našem tijelu brzo se pretvaraju u glukozu i skladište se kao masti, a otporni škrobovi se ne razgrađuju u glukozu, pa imaju niži udio kalorija. Umjesto toga, otporni škrobovi prolaze u debelo crijevo, gdje djeluju više poput vlakana i mogu pružiti sve korisne koristi. Stoga je postupak pripreme vrlo važan, jer se uz lošu tehniku ​​otporni škrob može kemijski pretvoriti u probavljiv.

Tako su istraživači na Šri Lanki odlučili isprobati metode kuhanja na različitim vrstama riže i otkrili su da se dodavanjem kokosovog ulja prije kuhanja, a potom i hlađenjem riže, sastav škroba može na kraju pretvoriti u otporni škrob, jer kokosovo ulje djeluje u odnosu na molekule škroba i mijenja njegovu strukturu. ,

Ova nova tehnika mogla bi dovesti do nove prethodno zapakirane riže koja se već kuhala u kokosovom ulju i ohladila, tako da je spremna za ulazak u mikrovalnu. Tim koji je razvio ovu metodu vjeruje da bi se ista tehnika mogla koristiti za proizvodnju ostale škrobne hrane, poput krumpira. Zamislite samo – zdrave pomfrit!

Kako kuhati rižu? Vjerujete li da bi ova metoda uistinu mogla revolucionirati kuhanje škroba? Javite nam se u komentarima.

Leave a Reply