Ako se nakon Božića odlučite riješiti zaliha mandarina, trebali biste znati prednosti i nedostatke njihove konzumacije

Jedan od glavnih znakova Božića je definitivno miris mandarina. Svake zime kupujemo kilograme ovog voća i istodobno nemamo pojma što odnosimo kući radi blaga. Već u drevnoj Kini blagodati agruma bile su poznate i stoga su se smatrale plodovima careva. Danas ćemo se osvrnuti na prednosti i nedostatke mandarina, kao i koliko agruma treba pojesti dnevno.

Zdravstvene prednosti mandarina
Snižavanje kolesterola

Zbog visokog sadržaja antioksidanata, mandarine mogu smanjiti razinu “lošeg” kolesterola, smanjujući tako rizik od srčanih i moždanih udara.

Poboljšanje imuniteta

Mandarine spadaju u kategoriju agruma, što znači da su bogate vitaminom C koji potiče prirodni imunitet tijela i pomaže u borbi protiv upalnih procesa. Uz to, vitamin C povoljno djeluje na živčani sustav i normalizira krvni tlak.

Poboljšanje probave

Čvrsta probavljiva vlakna koja se nalaze u mandarinama pomažu ubrzavanju metabolizma. Potrebno ih je jesti uglavnom u slučaju nadutosti i nadimanja, ali samo u ograničenoj mjeri, jer u protivnom riskirate želučanu hiperacidnost i poremećaj crijevne mikroflore.

Pomlađivanje i poboljšanje kože

Osim vitamina C, mandarine sadrže puno vitamina A koji je odgovoran za mladost i ljepotu. Aktivno sprečava kožne bolesti poput akni, crvenila i upala. U kombinaciji s antioksidansima vitamin A može usporiti proces starenja i povećati proizvodnju kolagena.

Štetnost mandarina
Glavna nuspojava mandarina je alergija na hranu. Dnevno biste trebali konzumirati maksimalno 3 komada ovog voća kako biste izbjegli neugodne simptome. Ako se osjećate slabo nakon gotovo svakog puta, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Drugi nedostatak može biti povećana kiselost želuca. Ako imate predispoziciju za to, nemojte prelaziti standard i uvijek posegnite za slatkom raznovrsnom mandarinom.

Sada znate sve što trebate znati o mandarini. Podijelite članak sa svojim prijateljima kako bi oni znali što mandarine mogu donijeti našem zdravlju.

Leave a Reply