Kivi: Egzotično voće s mnogim pozitivnim učincima na ljudsko tijelo

Kivi je smeđi, krzneni plod na površini koji prilikom rezanja otkriva prekrasno zeleno meso s malim crnim sjemenkama. Vrlo je sočan, ukusan i pun hranjivih sastojaka, što ima blagotvorno djelovanje na naše tijelo. Pa zašto bismo trebali ostati samo s jednim? Uostalom, jedenje dva voća dnevno duplira okus, što uključuje neke od sljedećih dobrobiti za naše tijelo.

Zdravo srce i arterija
Kivi je jedno od najučinkovitijih prirodnih sredstava za razrjeđivanje krvi, što ga čini velikim bogatstvom u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Tijekom studije, 28 dana se svakodnevno konzumiralo 2-3 kivije tijekom kojih je zabilježen smanjeni odgovor na agregaciju trombocita na kolagen za 18%.

Jačanje imunološkog sustava
Kivi sadrži veliku dozu vitamina C, koji djeluje kao moćan antioksidans koji jača imunološki sustav. To znači da se naše tijelo može boriti protiv bolesti. Kivi sadrži gotovo dvostruko više vitamina C od svježih naranči. Sadrži i folnu kiselinu, stvarajući crvene i bijele krvne stanice i antitijela koji sprečavaju tijelo da se zarazi.

Bolje raspoloženje i puno energije
Enzimi sadržani u kiviju povećavaju razinu metaboličke energije i pomažu neurotransmiterima u povećanju energije.

Bolja probava
Ako dnevno pojedete dva kivija, tijelu dajete 4,2 g vlakana. Kivi također sadrži enzim aktinidin, koji poboljšava probavu, a koji se može smanjiti do 15 sati.

Bolje spavati
Na temelju studija, kivi može poboljšati učinkovitost spavanja do 15%, a stopa spavanja do 41%. Osim toga, ako patite od lošeg sna zbog astme, kivi bi vam također mogao pomoći. Njegov moćan enzim aktinidin smanjuje simptome astme smanjenjem bijelih krvnih stanica koje se pojavljuju u prevelikim količinama kod astmatičnih i alergičnih bolesnika.

Na voću kivija najbolje je da za razliku od mnogih voća i povrća ne morate jesti koru da biste stekli dobrobiti za svoje zdravlje. Enzimi se nalaze uglavnom u zelenom, sočnom i ukusnom mesu.

Kako ste i kivi? Jeste li vi taj koji ga redovito konzumirate? Javite nam se u komentarima.

Leave a Reply