Loš i kratkotrajan san može uzrokovati redovitu dehidraciju, što može imati štetan učinak na naše tijelo i um

Dobar san važan je za naše zdravlje, to je informacija koja nam ne donosi ništa novo, ali još jedna dodana na listu blagodati – izbjeći ćemo dehidraciju. Nova istraživanja pokazuju da spavanje manje od 6 sati ostavlja naše tijelo manje hidriranim, 16 – 59% nego nakon 8 sati sna. Ako se probudite ujutro nakon lošeg sna i ne osjećate se 100% u potpunosti, jedna čaša vode odmah nakon buđenja može bitno promijeniti energiju.

Znanstvenici vjeruju da njihovi nalazi mogu pomoći utvrditi kako hormonalni sustav tijela regulira hidrataciju. Prvenstveno su se usredotočili na hormon vazopresin, koji tijekom dana i noći oslobađa tijelo za kontrolu razine tekućine. Vasopresin se oslobađa brže i kasnije tijekom spavanja, što znači da ako ne spavamo dovoljno dugo, vazopresin se neće otpustiti u pravilnoj količini.

Naravno, studija nije dovoljna da bi dokazala uzročno-posljedičnu vezu spavanja i dehidracije, već sugerira neku vrstu biološkog odnosa između njih dvoje u kojima oni djeluju. Štetni učinci redovite dehidracije mogu imati negativan utjecaj na sve – od raspoloženja do spoznaje do rada bubrega i fizičke sposobnosti. Prije nego što saznamo više, dobra je ideja zadržati čašu vode u krevetu preko noći.

Pijete li dovoljno tijekom noći? Pokušajte početi svako jutro s čašom vode i javite nam u komentarima ako se osjećate bolje.

Leave a Reply