Znakovi upozorenja tijela koji ukazuju na pretjeranu potrošnju šećera

Ne samo dijabetičari mogu patiti od visokog šećera u krvi. Takav problem može utjecati na ljude koji nemaju dijabetes, ali možda neće odmah primijetiti učinak povećanog šećera u tijelu na njihove živce, krvne žile i organe. Važno je na vrijeme prepoznati događa li se nešto takvo u vašem tijelu i poduzeti praćenje. Stoga vam donosimo nekoliko simptoma koji vas pokušavaju upozoriti na visoki šećer u krvi.

Povećani umor
Tijelo ne može pravilno skladištiti i apsorbirati glukozu. Koristi energiju neučinkovito, a stanice u tijelu ne dobivaju dovoljno potrebne energije. Često se možete osjećati umorno bez ikakvog razloga.

Često mokrenje
Bubrezi ne mogu ponovo apsorbirati tekućinu. Stoga tijelo koje pokušava uravnotežiti glukozu u krvi i stanicama otapa krv unutarćelijskom tekućinom kako bi koncentracija glukoze bila normalna. To dovodi do učestalog mokrenja.

Suha usta i pretjerana žeđ
Suha usta i jaka žeđ znače ozbiljan gubitak tekućine. Hipotalamus, koji otkriva razinu dehidracije i uzrokuje žeđ, šalje signale u mozak. Uvijek je bolje odabrati vodu ili čaj bez šećera da biste utažili žeđ.

Gubitak kilograma
Iako hrana može sadržavati puno kalorija, visoka razina glukoze može izgubiti težinu u vrlo kratkom vremenu:

Često mokrenje rezultirat će gubitkom kilograma
Ako je razina inzulina nedovoljna za metabolizam glukoze, tijelo će sagorjeti masti
Velika količina urina s visokom razinom glukoze uzrokuje da tijelo sagorije više kalorija i pokuša izbaciti višak glukoze
Zarazne bolesti
Infekcije mokraćnog sustava i kvasca mogu se pojaviti i kod muškaraca i kod žena. Velika količina šećera čini povoljno okruženje za razmnožavanje kvasca i bakterija.

Stalna glad
Visoki šećer u krvi sprečava ulazak glukoze u stanice. Dakle, tijelo ne prima energiju i opetovano traži hranu.

Suha koža

Prekomjerno mokrenje dehidrira tijelo tako da se koža počinje isušivati
Problemi s kožom znak su ukrućenja i suženja arterija, a zajedno s tim smanjuje se i cirkulacija krvi
Oštećeni živci mogu narušiti funkciju znojnih žlijezda i utjecati na ravnotežu kože i vode


Problemi koncentracije
Pri visokim razinama šećera, glukoza je teško ući u moždane stanice, što znači da mozak dobiva manje energije. To negativno utječe na brzinu razmišljanja i odlučivanja.

Zamagljen vid
Dehidracija utječe i na stanice oka. Kao rezultat, deformiraju se i oko gubi sposobnost ispravnog fokusiranja.

Loše zacjeljivanje manjih rana
Kao rezultat visoke razine šećera, krvne žile su oštećene, poremećena je cirkulacija krvi, posebno u ekstremitetima, a tkiva se slabo hrane.

impotencija
Zdrava erekcija zahtijeva zdrave živce, pravilan protok krvi i pravilnu ravnotežu hormona. Prekomjerni šećer u krvi može negativno utjecati na svaki od ovih sustava.

razdražljivost
Ljudi s visokim šećerom u krvi su više nervozni, razdraženi i skloni depresiji. Rad mozga ovisi o ravnoteži unosa glukoze i značajne promjene razine šećera negativno utječu na njegovu funkciju. Zbog toga se raspoloženje naglo pogoršava. Osim toga, šećer utječe na još jedan element koji je odgovoran za naše raspoloženje – krom. Ovaj mineral potreban je za održavanje stabilne razine šećera u krvi, a inzulin koji čisti krv iz glukoze ne može pravilno obavljati posao bez njega.

Leave a Reply